2014. május 28., szerda

Faterok botokon 1. epizód a busztól a Csobánc váráig

          A sok halogatás, időpontcsúsztatás után végre eljött az újabb megmérettetés napja, és az összeszervezett baráti faterok társaság kezébe kapta a túrabotját. A cél nem más, mint leküzdeni az őrzőket, vagyis a Balaton-felvidék híres tanúhegyeit!
         A Badacsonyt már korábban bevettük, de még erősen állt a Csobánc, a Szent György-hegy és a Gulács!  A kihívás bár nem tűnt nagynak, de mégis olyan huzattal támadt ránk, hogy már az indulásra a tizenöt fős csapat tizenegyre fogyott. 
Ott álltunk hát tizenegyen a veszprémi buszpályaudvaron, mi "öregek" kezünkben a már korábban kiérdemelt túrabotjainkkal, amelyekre az első túrázók vágyakozó tekintetei szegeződtek. Szinte hallani lehetett a legbelül feltett kérdéseiket, hogy vajon kiérdemlik-e azt a tisztességet, hogy nekik is legyen majd saját, Ati által lemetszett és kézre idomított túrabotjuk. Túl voltunk ekkor már a EU parlamenti szavazáson, így mint kötelességüket teljesített állampolgárok vehettünk búcsút feleségeinktől és gyermekeinktől, hogy bevessük magunkat a vadonba, hátunk mögött hagyva az ismert civilizációt..... Az otthon melegét, feleségeink kedves szavait felcseréltük a hegyek és völgyek kihívásaira, "zordon és marcona" férfi társaságra, a természet szeszélyeire :)
Megérkezett a busz, felszálltunk és valami hihetetlenül döbbenetes dolog történt. Olyanokból akik már szinte évtizedek óta nem utaztak autóbuszon, mint valami varázsütésre tört elő belőlük pavlovi reflexként az osztálykirándulások során beidegződött busz -szendvics kajálás összefüggés. Előkerültek az üdítők, jegeskávék, szendvicsek, a modernebbeknél a mekis kaja, kóla és a régmúlt történetei. Persze annyiban már mindenki fejlődött, hogy a szemét nem maradt a buszon, az út végére pedig már kezdett megjelenni a klasszikus elfehéredős, most álljunk meg jelenség is!
A lényeg, hogy megérkeztünk Diszelbe, amely települést 1329-ben még mint Dyzl-t jegyez fel a történelem krónikása. Ahogy beléptünk a faluba megütötte a fülünket a csend! Senki nem volt az utcákon, a rendíthetetlen tizenegy pedig, mint a modern hősök megindult, hogy elfoglalja a település fölé magasodó Csobánc várát. Azt a várat, amelyet soha nem tudott elfoglalni a török és bizony a császári hadseregnek sem sikerült megbirkóznia hússzoros túlerőt képviselve sem a maréknyi, alig 60 főt számláló védőkkel. De aztán jött a béke és a vár falai, amelyek nem adták meg magukat az ostromló seregeknek, egy nap hangos robbanást követően omlottak le, magukba temetve méltatlan sorsuk mélységes csalódását. Az emlékezés zászlaja azonban büszkén hirdeti a romjaiban is nagyszerű vár dicső históriáját és persze most már arról is suttog a szélben lengedezve, hogy erre jártak a Faterok botokon! Ha nem hiszed el kedves olvasó, akkor magad is hódítsd meg a várat és hallgasd meg a zászló szavát! 

Amíg feljutottunk, addig bizony sokszor eszünkbe jutott, hogy az ostromlók kezükben szablyákkal, létrákkal szaladtak felfelé a meredek emelkedőn, majd sokan közülük szó szerint fejvesztve hullottak alá. Persze az sem volt életbiztosítás, ha valaki ingatag lábakkal próbált haladni a meredély szélén, mert bizony egy rossz mozdulatot követően a nagy sebességű szabadesés lett a jutalma. Viszont biztosan nem vittek a hátukon váltás ruhát, elemózsiát, innivalót és talán annyi súlyt sem, mint amennyit néhányan közülünk már szervezetbe építve :) 
Mindig van abban valami izgalmas, amikor az ilyen helyeken elmereng az ember, hogy milyen lehetett itt egykor az élet, milyenek lehettek a hétköznapok, amikor nem a kalandfilmekből ismert vitézi romantika hatotta át a falakat. Már éppen kezdtük volna szervezni a vitézi játékokat, amikor Sali száját elhagyta  az indulásra felhívó szózat és megkezdtük a vár elhagyását átadva azt az utánunk következőknek. De azért nézzünk még egy kicsit körül:

Jó kilátás, ragyogó idő! Itt még igen....

Vár állott, most kőhalom....

Joci elfoglalta a várfalat és jól láthatóan mutatja, hogy az első hegy megvan!

Vajon hányan nézhettek ki már rajta?

A rendíthetetlen tizenegy :)

Közben Sanyi a fejemre nőtt, vagy kipattant a fejemből, mint Zeuszéból Pallasz Athéné :)


 De merre is kell menni?
        Az biztos, hogy a hegy másik felére akarunk lejutni, keressünk hát egy ösvényt! A GPS mutat is valamit, csak nem ott ahol mi vagyunk, de semmi gond megindultunk lefelé és lett ösvény is, bár néhány helyen csak utánunk! Folytatás következik....

4 megjegyzés:

  1. Kíváncsian várom a folytatást. Vajon mi sül ki ebből :-) ?

    VálaszTörlés
  2. Hát majd elengedem kicsit a fantáziámat, mondjuk, ha egy kis villámlás és jégeső irányában folytatnám?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól hangzik, de utána legyen napsütés, hogy meg tudjanak szárítkozni!

      Törlés
    2. Na majd csak figyelj, lehet, hogy már holnap jön..

      Törlés