2016. szeptember 21., szerda

A Mondolat

Sétálok a vár felé és egy sarkon feltűnik egy táblán itt készült a Mondolat. Mondolat, mondolat zakatol bennem a szó és nem hagy nyugodni a gondolat, hogy fogalmam sincs róla mi az a Mondolat!


Nem kevesen vannak ezzel így, pedig egykor egy ország volt hangos ettől a szótól és a várostól, amit úgy neveztek Dicshalom! Miért áll a tábla Veszprémben és mi a mögöttes tartalom?

Repüljünk vissza az időben egészen a nyelvújítás koráig, amikor olyan ma már inkább mosolyt fakasztó szavak születtek, mint a mindeményeledem, a bámtest vagy akár az átkupidolni. Nos ez nem vicc, ezeket akkor jeles emberek is komolyan gondolták. Nem így a veszprémiek!

Somogyi Gedeon szerkesztésében 1813-ban megjelent a Mondolat, amely már grafikai megjelenésében is provokatív elemeket hordozott a neológiai irányt képviselőkkel kapcsolatban. Zafyr Czenczi szamaragol a Parnasszus felé, oldalt egy szatír kürttel, a hegy tetején Pegazussal.
Hogy ki Zafyr Czenczi? Nem más ő, mint Kazinczi Ferenc, akit ma mindenki úgy ismer, mint a legnagyobb nyelvújítót! A veszprémiek ennek a munkásságának fontosságát soha nem vitatták, de bátran szálltak szembe a túlzásokkal, amelyek az általa képviselt irányzat vagy hozzá kapcsolódott sokszor általa is elítélt szélsőségekhez kapcsolódtak.
Így a nyelvújítás korában az ország két ellenpontja ebben az időben Veszprém ( Dicshalom ) és Széphalom!

Micsoda izgalmas időszak lehetett, záporoztak a szavak, az alkotások és bizony a kitekert tákolmányok is!
Ki szeretne ma elférjesedni, vagy délben azt mondani megjött az evéskiváncsom, miközben éppen tartana az iskolában a földirákság óra?

A félreértések elkerülése végett Dicshalom ( Veszprém) nem akadályt gördített a nyelvújítás elébe – sőt maga is szorgalmazta azt – hanem a szélsőségek ellen lépett fel rendkívül szellemes módon, de a Mondolat megjelenése hatalmas vihart kavart!
Kazinczy és barátai kiakadtak – bár ő maga így fogalmazott: „ valamint mindennek a világon van valamely haszna, úgy van ennek is: -  a Folnesicsek, Vandzák, Pete Ferenczek megszeppennek, s nem fogják űzni bolondságaikat”. -  inkább csak a gúnyos támadást látták, mint a figyelemfelhívás segítő készségét!
Majd jött is rá a felelet, hisz volt, aki egyből Kazinczy védelmére kelt, de a Mondolat betöltötte a küldetését, hogy felhívja a figyelmet a nyelvújítás nyakatekert elburjánzására és így a szélsőségeket levágva kialakulhatott a ma használt szép anyanyelvünk!

Milyen szavaktól menekültünk meg? Lássunk néhány példát!
Bugond – baj, gond
Előpillantat – nászéjszaka vagy mézesmadzag
Embercse – szegény, alávaló ember
Fémkör – Lámpás
Kövértelen – sovány


Ha valakinek pedig kedve támad elolvasni a Mondolatot itt megteheti: Mondolat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése